+31 (0)653523612 info@credozorg.nl

Een aantal spreuken die ik nog wel eens gebruik zijn: “Wacht niet op een mooie dag, maar maak er één!” en “Iedereen heeft een keuze, het is alleen de vraag wat je kiest!” Natuurlijk heb je niet altijd de keuze in wat je meemaakt of overkomt. Nee, zeker niet. Je hebt wel de keuze hoe je met ervaringen om gaat. Hoe je met ervaringen omgaat heeft te maken met hoe je bent opgevoed en wat je al hebt meegemaakt, maar ook met je karakter. Je karakter wordt ook wel gekneed door je opvoeding, maar sommige karaktertrekken zitten in een DNA.

Wat is nu de reden dat ik dit schrijf. Wel, ik kom veel in contact met mensen die, om wat voor reden dan ook, net even pech hebben gehad waardoor ze in de maatschappij aan de rand zijn komen te staan. Als je dan met deze mensen praat, besef ik mij regelmatig dat ik het geluk heb gehad dat mijn wieg op een veilige plek heeft gestaan en hoe belangrijk de omgeving is waar je bent opgegroeid. Tegelijkertijd moet ik bekennen dat deze mensen in mijn leven lang onzichtbaar zijn geweest, en dat terwijl ik zelf ook de nodige ervaringen inmiddels ondervonden heb. Daarbij, welke vooroordelen zijn er van deze mensen! Hoe snel plakken wij er een etiket op van profiteur, slachtofferrol, uitkeringstrekker en ga zo maar door. Oeps, dat blijkt in de praktijk toch best wel iets anders.

Natuurlijk, er zijn mensen die misschien wel passen in de etiketten en vooroordelen. Maar hoe weten wij dat zo zeker? Wanneer spreken wij deze mensen? En al zou het vooroordeel en etiket kloppen, is het dan nog normaal dat wij zo denken? Veel, erg veel van de vooroordelen kloppen niet. Ja, iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen keuzes, dat schreef ik al eerder, maar de invloeden die op die moment de keuzes sturen worden vaak of zijn vaak bepaald door de omgeving waarin men verkeerd of in opgevoed is. Nee, ik praat zeker niet alles goed en ja, de keuzes zijn zelf gemaakt, maar veel mensen waren op dat moment niet in staat een juiste of betere keus te maken. Laten wij dat beseffen voordat wij met een etiket of vooroordeel komen.

Wat nu zo jammer is, is dat zo’n etiket of vooroordeel van ons deze mensen in de weg staan op het moment dat zij juist de goede keuzes willen gaan maken. Juist als zij willen gaan werken, studeren of ergens wonen, dan gebeurt het vaak dat deze mensen beschouwd worden als risico, moeilijk of spannend waardoor er vaak een deur voor hen dicht gaat zonder dat er überhaupt met deze mensen gesproken is! Dat is zo jammer! Natuurlijk, het verleden trekt zijn sporen, maar laten wij het verleden hun toekomst bepalen? Is dat zo eerlijk of zouden wij juist als deze mensen de goede keuzes willen maken de deur juist open moeten zetten? Wat zouden wij willen als om wat voor reden dan ook wij in de problemen zijn geraakt? Ik denk dat wij dat goed weten.

Kortom, ik pleit er niet voor om het verleden geen plek te geven. Deze mensen weten maar al te goed wat er is gebeurt en hoe, maar nu willen ze veranderen, er voor gaan voor vrouw, kinderen en zichzelf. Waar ik wil voor wil pleiten is dat wij niet etiketten plakken en vooroordelen ons standpunt laten bepalen. Laat de deur open voor deze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ga in gesprek, open en eerlijk. Je wilt niet weten wat voor talenten je gaat tegenkomen.