+31 (0)653523612 info@credozorg.nl

De vakanties zijn voorbij, een groot gedeelte van de Nederlanders zijn op vakantie geweest en een ander gedeelte had die mogelijkheid niet. Dat is realiteit, een pijnlijk realiteit. Maar door dit al zo te schrijven is het eerste onderscheid al weer gemaakt tussen mensen. Onderscheid, hokje, etiketteren, stigmatiseren….daar ben ik in de vakantie is mee aan de slag gegaan door het lezen van het boek: Kwartiermaken van auteur Doortje Kal.

U zult misschien zeggen dat Kwartiermaken iets anders is dan stigmatiseren enz. Zeker waar. Maar in haar boek neemt ze uitgebreid de ruimte om te schrijven over de posities van mensen, hoe wij mensen typeren, waarom wij dat doen. Het is een belangrijke bewustwording, noodzakelijk voor het Kwartiermaken. Het waarom vind ik nu niet belangrijk maar hoe zij schrijft over de effecten van ons stigmatiseren of doelgroepen maken, zette mij wel tot nadenken.

Wat maakt dat ik de ander anders, raar of typisch vind? Doordat iemand zich anders gedraagt dat mij? Waarom is dat dan anders, raar of typisch? Dat wij als mensen verschillend zijn is een feit en dat wij allemaal ons eigen gedrag laten zien is ook een feit, maar het vervolgens stigmatiseren of beoordelen als anders, typisch of raar, zegt bijzonder veel over ons eigen denken en hoe wij naar de ander kijken.

Wat geldt er dan als norm? Als 51% van de mensen iemand anders, raar of typisch vind, is dat dan zo? Welke positie dichten wij ons zelf toe? Je kunt het net zo goed omdraaien, namelijk dat wij voor hen anders, raar en typisch zijn. Wat is dan waar of realistisch. Daar kom je niet uit.

Ik zeg niet doen. Neem de ander zoals hij is. Door de ander als anders, raar of typisch te benoemen creëren wij al onderscheid. En als wij niet oppassen oordelen wij er ook nog over. Als wij in die valkuil stappen, creëren we meteen weer een uitzonderingspositie. Zo zitten we in een vicieuze cirkel. Ik mag in mijn werk ervaring dat er echte ontmoetingen en echte contacten ontstaan als ik mij stinkende best doe om de ander te zien als mezelf. Uniek en schepping van God. Wie ben ik dan om er iets van te vinden……